Я люблю Киев

КИЕВСКИЙ ФОРУМ
КУЛЬТУРНОГО ОБЩЕНИЯ
FORUMKIEV.COM
Правила Новое Вопросы Ссылки
КИЕВ ПОГОДА ИСТОРИЯ ТУРИСТУ
N-728-MI-2
Вернуться   Киевский форум > Политический форум > Исторический форум

Черная книга коммунизма

Ответ
 
Опции темы Опции просмотра
Старый 22.07.2015, 22:58   #1366
с чего-то очень далекого
 Аватар для Archer
IP:
Сообщений: 25,429
"Спасибок": 35,910
Очки репутации: 142,343
Мнения: 8308
Доп. информация
По умолчанию

Цитата:
Сообщение от @polkin Посмотреть сообщение
А какие были на ее территории?
Вторая Мировая, например.
___________
Спасем озера от застройки. Группа
https://www.facebook.com/groups/OsokorkyWetlandPark/
Archer вне форума  

Ответить с цитированием Вверх
Старый 22.07.2015, 23:06   #1367
Почетный житель
 Аватар для polkin
IP:
Сообщений: 657
"Спасибок": 17
Очки репутации: 0
Мнения: -3761
Доп. информация
По умолчанию

Цитата:
Сообщение от Archer Посмотреть сообщение
Вторая Мировая, например.
Не смешите. Немцы высадились на остров? Или Вы на Египет намекаете?
polkin вне форума  

Ответить с цитированием Вверх
Старый 22.07.2015, 23:13   #1368
с чего-то очень далекого
 Аватар для Archer
IP:
Сообщений: 25,429
"Спасибок": 35,910
Очки репутации: 142,343
Мнения: 8308
Доп. информация
По умолчанию

Цитата:
Сообщение от polkin Посмотреть сообщение
Не смешите. Немцы высадились на остров?
Немцы устроили блокаду островов и бомбили беспощадно.
По вашей замечательной ватной логике выходит что блокадный Ленинград тоже ни фига не воевал, например.
___________
Спасем озера от застройки. Группа
https://www.facebook.com/groups/OsokorkyWetlandPark/
Archer вне форума  
Сказавших "Спасибо!": 1 (показать список)
Ответить с цитированием Вверх
Старый 23.07.2015, 16:15   #1369
Модератор
 Аватар для Leuwen
IP:
Сообщений: 9,596
"Спасибок": 11,723
Очки репутации: 17,528
Мнения: 5857
Доп. информация
По умолчанию

Цитата:
Сообщение от @polkin Посмотреть сообщение
Да. Какая разница кто является судьей?
Разница в том, что советские судьи и прокуроры судили и расследовали в пользу партии, членами которой являлись.
Цитата:
Сообщение от @polkin Посмотреть сообщение
Во время войны совсем другая юриспруденция - военного времени.
Возвращаю вас к списку: Шахтинское дело, дело лицеистов, дело академиков, Промпартия, дело Тухачевского и т.д.
Какое "военное время" в те годы (20-е - 30-е) было в СССР?
___________
Тон газет все тот же,- высокопарно-площадной жаргон,- все те же угрозы, остервенелое хвастовство, и все так плоско, лживо так явно, что не веришь ни единому слову...
И.А. Бунин "Окаянные дни"
Leuwen вне форума  

Ответить с цитированием Вверх
Старый 08.06.2016, 01:02   #1370
Почетный житель
 Аватар для Комит ВМРО
IP: Болгария
Сообщений: 673
"Спасибок": 502
Очки репутации: 4,241
Мнения: 662
Доп. информация
По умолчанию

​“Безшумната” ликвидация или как беше погубен от комунистите елитът на македонските българи

Последна редакция на 07/06/16 10:29

Снимка: glasbgmk.eu

PrevNext


Преди 70 години БКП унижощават последните съпротивителни сили срещу комунизирането на Пиринския край
В България е имало второ Белене – Секретният лагер в Пазарджик
Д-р Горан Благоев, специално за Faktor.bg
Бели петна в най-новата ни история колкото щеш. И то не поради страх или нежелание на историците да ги изследват. Причината е много по-сериозна, но не и изненадваща – липсват документи. Така е за не малко от важните събития и процеси, разигравали се след 9.09.1944-та – та чак до 1989 г. Обяснимо. Когато някой е издевателствал с живота на цели поколения, когато е унищожавал или провалял съдби, едва ли може да се очаква друго освен следите старателно да бъдат заличени... Такъв е казусът и с последните дни на последните лидери и активисти на Вътрешната македонска революционна организация (ВМР0), които отечественофронтовската власт унищожава през лятото на 1946 година.
Предисторията
Предателската роля на Българската работническа партия (комунисти), преименувана впоследствие на БКП, по отношение на македонските българи започва още в първите седмици след деветосептемврийския преврат. Това е част от плана на Сталин за сливането на България и Югославия в една голяма южнославянска федерация. Чрез своите местни структури БРП (к) започва систематична пропаганда в Пиринско. Но среща упоритата съпротива на все още съществуващата опозиция. Включително и на ВМРО, чийто лидери продължават да отстояват, че Македония е и трябва да бъде неделима част от България.
В началото на юни 1946 г. Сталин нарежда на Г. Димитров и Й.Тито да се ускори комунизирането на българите в Пиринско. Комунистите обаче знаят, че при наличието на ВМРО това ще бъде твърде мъчително. Опасяват се и от въоръжена съпротива. Затова пристъпват към унищожаване на организацията. Тогавашният началник на контраразузнаването Стефан Богданов по-късно ще разкаже, че лично министърът на вътрешните работи Антон Югов им предава указанията на Георги Димитров: “да се ликвидират безшумно и без съд група от пет-шест македонски терористи, които нямаха нито един извършен терористичен акт против отечественофронтовската власт”. Сред главните екзекутори е някогашният член на протогеровисткото крило на ВМРО, впоследствие висш функционер на БКП – Лев Главинчев. Той превръща в кървава саморазправа преследването и избиването на елита на македонските българи – може би яростна мъст срещу привържениците на Ванче (Иван) Михайлов, който през 30-те г. на ХХ в. издава смъртна присъда на Главинчев...
Всъщност ликвидираните съвсем не са само петима-шестима, както се твърди, че е настоявал Г.Димитров. Вечерта на 7 и в нощта срещу 8 юни повече от 200 лидери и членове на организацията са арестувани и отведени в неизвестна посока. Някои от тях загиват още в същия ден. Но трагичният край на повечето от тях продължава да е загадка за най-бизките им – техните деца и внуци. И от това спомените им са по-силни, и... по-болезнени.
“Малките фашистки кученца”
Авокатът Кирил Дрангов е член на Централния комитет на ВМРО. Син на известния български военачалник полковник Борис Дрангов, който загива в Първата световна война през 1917 г. След присъединяването на Вардарска Македония към България Кирил се установява със семейството си в родния град на своя баща – Скопие. Деветосептемврийският режим го принуждава да премине в нелегалност. Укрива се при близки и познати. В краен случай използва тясно и мрачно помещение на софийската църква “Св. Петка” – там му дава убежище една от клисарките на храма.
През юни 1946 г. татко беше у дома – спеше на тавана – разказва дъщерята на Кирил – Райна Дрангова. Къщата и досега е запазена във вътрешния двор на ул. “Шишман” № 37. “Седми юни през 1946-та беше петък. На другия ден беше Задушница и майка беше приготвила питка и жито. При мен беше дошла моя съученичка – Хела (Елена) Лефтерова. Когато видя нещата за Задушница ме попита: “Това за баща ти ли е?”. Отговорих й, че моят баща е жив. Дълго време след това не можех да се простя, как й казах, че баща ми е жив – нейния баща беше убит скоро след Девети септември”. Единадесет годишната Райна Дрангова не предполага, че на баща й всъщност остават само няколко часа живот...
“С брат ми Борис си бяхме легнали, когато към десет и половина ни събуди страшна шумотевица в къщи. Майка ни каза да бъдем спокойни – вика ли я за справка в полицията – но гласът й трепереше.” – спомня си Райна, която никога няма да забрави нощта на 7 срещу 8 юни 1946 г. В дома им нахълтват десетина цивилни и униформени милиционери, които започват обиск. Съпругата на Кирил, която трябва да бъде отведена за разпит, е принудена да се преоблича пред погледите на няколко жени – т.нар. поемни лица на Народната милиция. “Някои от тях започнаха да пробват роклите на майка, а тя имаше само два вечерни тоалета. Кикотеха се. После отмъкнаха някои от нещата й. През това време полицаите тършуваха из къщи. И когато тръгнаха към тавана почна пукотевицата. Очевидно татко пръв е открил огън. Двамата с брат ми ни заключиха в една стая. Осветиха цялата къща с прожектори отвън.” – продължава своя спомен Райна Дрангова.
Служителите на Народната милиция се опитват да накарат Кирил Дрангов да се предаде. Принуждават майка му и тъст му да разговарят с него и да го придумат. Напразно. Той остава барикадиран на тавана в своя дом. “По едно време стрелбата утихна – разказва Райна Дрангова – но едва на следващата сутрин разбрахме какво се е случило. Тогава бяха дошли Югов и Главинчев да видят “резултата”. Югов беше бесен – искал е баща ми да бъде заловен жив. Били имали информация, че получил много пари, за да организира, както казваха, “подполие” (на руски букв.“нелегалност”- б.а.). Къщата ни беше претъпкана от милиционери и следователи. Като ни видяха, единият от тях изсъска: “Това ли са малките фашистки кученца?”
Имаше един много изискано облечен, наричаха го “другаря инспектор” – Тома Трайков. Той ни разпитваше с брат ми Борис, който беше на девет години. Него го биха с пръчка, която взеха от една играчка. А мен ме ритаха – счупиха ми ребро. Върхът на цинизма беше, когато ни казаха, че ни бият, защото снощи не сме им казали, че татко е вкъщи. Ако сме им казали, можело е да остане жив...”. Дъщерята на Кирил Дрангов знае и двете версии за смъртта на баща си – “самоубийство” и “убийство”. Според документ на Държавна сигурност от 1962 г. Дрангов “при престрелка с нашите органи е убит”, като преди това е “убил шест души от МВР”.
Режимът не позволява да бъдат издадени никакви некролози за смъртта на четиридесет и пет годишният член на ВМРО. Погребват го само най-близките роднини. Съпругата му не е сред тях. Тя все още е в следствения арест в Дирекция на Народната милиция. “Майка я пуснаха две седмици след като татко загина. Прибра се у дома лазейки – беше пребита, а единият й крак – счупен. Разказваше, че са я провисвали вързана на прът и са я били с гумени палки. После я пускали в каца с ледена вода, за да няма синини по тялото...” – завършва трагичният си спомен от детството Райна Дрангова.
Една рисунка – спомен от татко
Вечерта на 7 срещу 8 юни в дома на Йосиф Марков, директор на кино “Македония”, чийто собственик е ВМРО, се събират някои от дейците на организацията. Срещата е по настояване на Владо Куртев. Той е бил викан на разговор с вътрешния министър А.Югов, който му заявил, че комунистическата партия “търси сътрудничество” с ВМРО. Вероятно режимът е искал да знае какво смята организацията за македонизирането на Пиринско?! Няколко от лидерите на ВМРО се събират в къщата на Йосиф Марков за да чуят подробности от тази среща и да решат дали изобщо ще влязат в разговори с новата власт.
Дали това събиране не е било някакъв капан – Аглика Маркова, дъщерята на Йосиф – все още гадае. Тогава тя е едва на три години и единственият спомен, останал от баща й е една рисунка... Какво се е случило, научава от майка си и сестрите си. Служителите на Народната милиция нахълтват в дома йм на столичната ул. “Тодор Бурмов” № 4 и отвеждат с един камион баща й, чичо й – Петър Марков, съпругът на най-голямата й сестра – Коста Ризов (последният председател на студентската организация “Шар”), Гошо Атанасов, Георги Настев. “Чувахме най-различни слухове – че са ги изгорили живи, че са ги предали на югославските тайни служби – УТБА. За татко говореха, че жив е нарязан за парчета.” – разказва Аглика Маркова, известен наш преводач от английски език. От задържаните в дома на Йосиф Марков е “документирана” единствено смъртта на неговия зет – 27 годишният Коста Ризов. На 24 август 1946 г. той е осъден задочно на смърт – “чрез обесване”. В присъдата се уточнява, че лицето “е в неизвестност”. Младият мъж не дочаква да види дъщеричката си Дафне, която се ражда два месеца след неговия арест...
Лагер, смъртоносен като ГУЛАГ
Страхил Развигоров е син на известния македонски войвода Мише Развигоров. Член е на ЦК на ВМРО. Арестуван е два дни след началото на хайките срещу дейците на организацията. По това време той е адвокат в гр. Елена – интерниран е тук след Деветнадесетомайския преврат през 1934 г. Задържан е едва на 9 юни заради “забавянето” на заповедта от София. Цивилен милиционер го отвежда с междуградския автобус в столицата. Тогава семейството му го вижда за последен път. После започват да поддържат връзка единствено чрез писма. Така знаят, че първоначално е бил задържан в столичната Дирекция на Народната милиция, после с още петдесетина дейци на ВМРО е изпратен в 31 областно управление на МВР в Плевен. “От там в късната есен на 1947-ма ни върнаха последното писмо, което му бяхме изпратили. Пишеше, че лицето не може да бъде открито на това място. От тогава нищо не знаем за него” – разказва синът на Страхил – инж. Михаил Развигоров. Просълзява се, когато си спомня, как почти до смъртта си майка му е чакала баща му да се върне...
Десетилетия по-късно разбират зловещата истина. Макар и не докрай. Бивш лагерник от Белене им преразказва какво е научил от Борис (Бунчо) Бунев – брат на известната българска революционерка от Македония Мара Бунева. Бунев също е сред арестуваните през лятото на 1946-та. Заедно със Страхил Развигоров и други членове на ВМРО попадат в т.нар Секретен лагер-Пазарджик – затвор на Държавна сигурност с особено предназначение. Според инж. М. Развигоров смъртността на задържаните в него е била сравнима с тази във фашистките и съветските концлагери: “не само, че ги инквизирали, но са ги държали толкова гладни, че в един момент не са можели да се разпознават...”. Споделя това, което му е преразказано от думите на Борис Бунев: “Една нощ, някъде през 1948 г. в Секретния лагер дошъл с главорезите си Лев Главинчев. Събрал т.нар. “македонци” (членове на ВМРО – б.а.) и почнал да ги разпитва дали имат някакви здравословни проблеми. Трима се осмелили, да кажат че имат някакви болежки. Сред тях бил и баща ми – оплакал се, че е прекарал инфаркт. Отделили тримата и ги извели нанякъде. Не след дълго другите затворници започнали да чуват от подземията тъпи удари от метални пръти и човешки викове... След няколко дни приятели на баща ми видели един затворник с неговите обувки и вече нямали съмнение, каква била съдбата му. Някои казвали, че неговия труп и на другите двама са изхвърлени с чували в Марица...”. Едва през 1991 г. синът научава официално годината и мястото на трагичната смърт на баща си. Получава документ, че Страхил Развигоров е умрял през 1948 г. в Секретен лагер-Пазарджик.
Многоточие, вместо епилог
Това е едва една малка част от спомените за трагичния край на членовете на ВМРО през юни 1946-та. В касапницата на комунистическия режим не е пощаден дори спасителят на българските евреи Владо Куртев. Лев Главинчев души с ръцете си софийският адвокат Манчо Димитров – в камиона с който го откарват заедно с други арестувани към Дирекция на Народната милиция на пл. “Лъвов мост”. В дома на Атанас Пашков, друг безследно изчезнал деец на ВМРО, се настанява неговият екзекутор – “другарят инспектор” Тома Трайков и живее там чак до смъртта си.
Броят на арестуваните и избитите в тази акция не е установен с точност. Техните наследници смятат, че те са над 200 души. Ако приемем за достоверен цитатът от думите на Павел Главинчев, брат на Лев Главинчев, че той е убил “226 македонски фашисти...”, можем да смятаме, че това е относително точна цифра. Но дали е така наистина? Твърди се още, че от всички задържани са оцелели едва четирима души. Всички останали са принесени като жертва на чудовищния план за дебългаризирането на Пиринския край. Българи избиват българи в името на нечии чужди интереси. И понеже не сме имунизирани това да не се случи отново, е добре да запълним белите петна в тази история...
След като се разправят с лидерите на ВМРО, палачите пристъпват към действие. На пленума на ЦК на БКП през август 1946 г. е взето решение за отварянето на “македонски” училища, в които да се преподава на новосъчинения македонски език, да се учи историята на българите, фалшифицираната като “македонска”. В Пиринско са приети десетки учители от Социалистическа република Македония, открит е Македонски народен театър в Горна Джумая (дн. Благоевград) и т.н., и т.н.
Като епитафия върху незнайните гробове на повечето от тези над 200 жертви, може би най-добре подхождат думите на известния български юрист – проф. Георги Генов, написани в тефтера на Коста Ризов през октомври 1945 г., докато и двамата са следствени политически затворници в Централния Софийски затвор: “И аз, и Вие до голяма степен сме жертва на нашата голяма любов към Целокупното българско отечество и главно към Македония. Никога не съм допускал, че нейния български характер може да бъде отречен от българи, дори като момент на най-голям опортюнизъм... Смятаме, че сме били прави и не се отказваме от него. Затова и по-леко ще пренесем нашата тежка участ, както са я понасяли хиляди мъченици в името на правдата и истината.”

___________
Изгрей зора на свободата!
Комит ВМРО вне форума  

Ответить с цитированием Вверх
Старый 02.10.2016, 11:22   #1371
киянин
 Аватар для mob15a
IP:
Сообщений: 33,752
"Спасибок": 29,201
Очки репутации: 131,982
Мнения: 8308
Доп. информация
По умолчанию

Михаило Терещенкодо Свидетели Кровавого Пастора


Кровавые преступления советских партизан в годы ВМВ. Страшные страницы истории
Я читал и не мог в это поверить: легендарные белорусские партизаны, мстители Полесья, на подвигах которых воспитывали нас всех, оказались…
grimnir74.livejournal.com
___________
Настане такий час, коли один казатиме „Слава Україні!", а мільйони відповідатимуть „Героям слава!"
mob15a вне форума  
Сказавших "Спасибо!": 2 (показать список)
Ответить с цитированием Вверх
Старый 04.10.2016, 17:42   #1372
киянин
 Аватар для mob15a
IP:
Сообщений: 33,752
"Спасибок": 29,201
Очки репутации: 131,982
Мнения: 8308
Доп. информация
По умолчанию

Yaroslav Voytovych22 год. ·Какой улов!
"Мемориал" раскрыл имена 40 тысяч сталинских палачей
Сайт международного «Мемориала» "Уроки истории" - о появлении нового диска – в ответ на часто повторяющееся риторическое восклицание: «если…
philologist.livejournal.com
___________
Настане такий час, коли один казатиме „Слава Україні!", а мільйони відповідатимуть „Героям слава!"
mob15a вне форума  

Ответить с цитированием Вверх
Старый 30.10.2016, 23:42   #1373
киянин
 Аватар для mob15a
IP:
Сообщений: 33,752
"Спасибок": 29,201
Очки репутации: 131,982
Мнения: 8308
Доп. информация
По умолчанию

История «Левашовской пустоши» — секретного кладбища НКВД-КГБ СССР


Сталинские репрессии конца 20-х — начала 50-х годов прошлого века — одна из самых страшных страниц российской истории. Только расстрелянных, по разным данным, от одного до полутора миллионов человек. Не открыты все тайные кладбища, куда свозили приговоренных знаменитыми «тройками», «двойками» и в заочном порядке. Общее число репрессированных, по данным «Мемориала», составляет от 11 до 39 миллионов человек. В зависимости от того, включать ли в число таковых тех, кто умер на свободе от голода, пострадавших от ряда неполитических указов. В народные мемориалы превратились места массовых захоронений, которые невозможно было скрыть, как «Левашовская пустошь» в Петербурге, где погребены тела 46 тысяч расстрелянных. Каждый год 30 октября в День памяти пострадавших от репрессий сюда приезжают люди.


30 октября 2016

Закрыть
Фото: Павел Волков


Поселок Левашово расположен к северу от центра Петербурга, в Выборгском районе. Секретное кладбище НКВД по соседству с ним появилось в начале периода Большого террора — летом 1937 года. По документам у чекистов объект значился под названием «Парголовская дача». Там же указано, что площадь могильника составляет 11,5 гектара.


https://lenta.ru/photo/2016/10/30/repression/#0
___________
Настане такий час, коли один казатиме „Слава Україні!", а мільйони відповідатимуть „Героям слава!"
mob15a вне форума  
Сказавших "Спасибо!": 1 (показать список)
Ответить с цитированием Вверх
Старый 18.02.2017, 15:22   #1374
киянин
 Аватар для mob15a
IP:
Сообщений: 33,752
"Спасибок": 29,201
Очки репутации: 131,982
Мнения: 8308
Доп. информация
По умолчанию

Оприлюднено секретні документи про замовчування Голодомору радянською владою
18.02.2017 13:55
Служба безпеки України оприлюднила архівні документи КДБ про замовчування трагедії Голодомору радянською владою. Про це 18 лютого повідомили у СБУ. "18 лютого ми згадуємо Джеймса Ернеста Мейса, якому мало б виповнитися 65 років. Завдяки дослідженням відомого історика, політолога, дослідника історії СРСР та Центрально-Східної Європи світ дізнався про Голодомор в Україні 1932-1933 років. Він першим назвав цю трагедію українського народу Геноцидом", - зазначили у Службі безпеки.
Читайте більше тут: http://expres.ua/news/2017/02/18/228...nskoyu-vladoyu

Сообщение добавлено 18.02.2017 в 14:24.

___________
Настане такий час, коли один казатиме „Слава Україні!", а мільйони відповідатимуть „Героям слава!"
mob15a вне форума  
Сказавших "Спасибо!": 1 (показать список)
Ответить с цитированием Вверх
Старый 18.02.2017, 20:14   #1375
киянин
 Аватар для mob15a
IP:
Сообщений: 33,752
"Спасибок": 29,201
Очки репутации: 131,982
Мнения: 8308
Доп. информация
По умолчанию

___________
Настане такий час, коли один казатиме „Слава Україні!", а мільйони відповідатимуть „Героям слава!"
mob15a вне форума  
Сказавших "Спасибо!": 1 (показать список)
Ответить с цитированием Вверх
Старый 18.02.2017, 21:08   #1376
Почетный легион
 Аватар для Пан Коцький
IP:
Сообщений: 4,442
"Спасибок": 10,214
Очки репутации: 30,465
Мнения: 5611
Доп. информация
По умолчанию

Цитата:
Сообщение от @polkin Посмотреть сообщение
Все потому, что в СССР было три войны, уничтожающих до 60% экономики. Как то не до изюма было...
А ще рахітична економічна і політична система.
Німці із японцями у війні ще й не так дістали на горіхи. І нічого, з ізюмом.
А коли "непманів" до стінки ставиш, найуспішніших господарів на селі розкуркулюєш, нищиш... Тоді дійсно - який там ізюм...

Сообщение добавлено 18.02.2017 в 20:12.

Цитата:
Сообщение от @tyran_1 Посмотреть сообщение
Сообщение от @polkin
С кучей уникальных мировых технологий.

перелік в студію!!!
ну хоч одну...
Промислове шпигунство, лол. На рівні було.
___________
Ты можешь достичь добрым словом и пистолетом большего, чем просто добрым словом.
Пінгвін, котрий мріє літати.
Пан Коцький вне форума  
Сказавших "Спасибо!": 2 (показать список)
Ответить с цитированием Вверх
Старый 18.02.2017, 21:19   #1377
киянин
 Аватар для mob15a
IP:
Сообщений: 33,752
"Спасибок": 29,201
Очки репутации: 131,982
Мнения: 8308
Доп. информация
По умолчанию

[ Исай Берг. Жертва репрессий, создавшая для НКВД душегубку


Чт, 16/02/2017 - 16:42Изобретательный палач, придумавший для НКВД автодушегубки раньше, чем их получило Гестапо, был реабилитирован после расстрела.
На пике сталинских репрессий в 1937-м сотрудник НКВД Исай Берг изобрёл способ усовершенствовать процесс: приговорённых к расстрелу сначала душить выхлопными газами в машине. Но случай Берга интересен и другим: сначала он променял 3 года заключения за хищения на расстрел, а затем усилиями родственников стал в Оттепель одним из первых реабилитированных палачей НКВД.
Исай Давидович Берг родился в 1905 году. В 15 лет записался в Красную Армию и затем, несмотря на 4 класса образования, сделал быструю карьеру. В начале 1930-х — он работник Кунцевского райотдела НКВД — района, где размещалась дача Сталина. Летом 1937 года он получил завидный пост начальника административно-хозяйственного отдела (АХО) УНКВД МО. Другими словами — завхоза НКВД Московской области.
Читайте также: Ад кубанский. Голод и нашествие каннибалов
На посту завхоза Берг сразу выступил с рацпредложением — модернизировать процесс приведения смертных казней в исполнение. В ведении НКВД Московской области оказался Бутовский полигон — туда привозили на казнь не только из области и Москвы. В 1937-38 годах туда ежедневно на расстрел привозили 350-400 человек, пиковое значение — 28 февраля 1938 года, когда за день было расстреляно 562 человека. Казнью занимались сначала 6 человек, потом 8, в начале 1938 года — уже 12 человек. Но орудием труда был обычный револьвер, на каждого палача приходилось по 30-40 расстрелянных за день. Но ещё труднее им давался не сам процесс казни, а предшествующая ей обстановка — кричащие люди, слёзы, истерики, попытки к бегству. Только за ноябрь и декабрь 1937 года 3 человека из расстрельной команды попали из-за «перегрузок» в психические или неврологические клиники.

Исай Берг
Вот тогда на помощь и пришло рационализаторство Исая Берга. Он предложил использовать передвижную газовую камеру — на базе фургона для перевозки хлеба, созданного на основе шасси стандартного грузовика ГАЗ-АА (лицензионной копии американского грузовика Форд модели АА образца 1929 года). В кузов, обшитый изнутри оцинкованным железом, проделывалось отверстие, в которое с помощью резинового шланга, надетого на выхлопную трубу грузовика, подавались выхлопные газы.

Приговорённых тройками к казни связывали, затыкали им рты и запихивали в фургон – как селёдок в бочку (набивалось по 35-40 человек). Двери плотно закрывали — и отправляли в последний путь. Рычаг переключали в рабочее положение, после чего выхлопные газы начинали нагнетаться в фургон. Через 20-30 минут все пассажиры фургона теряли сознание, через 40-60 минут — умирали.
В Бутово, если поездка была долгой, доставляли уже трупы, которые не могли кричать или бежать, и раздражать этим палачей. Далее работники НКВД вытаскивали умерших и сваливали в братскую могилу. У изобретения Берга был только один недостаток: после каждого рабочего рейса душегубку приходилось отмывать водой из шланга, потому что убиваемых выхлопными газами людей рвало.Получается, нацисты создали и использовали первую душегубку только спустя два года после «изобретения» Берга — в сентябре 1939 года– для умерщвления душевнобольных в рамках «программы эвтаназии» (т.н. «Акции Т4»). Принцип действия немецкого варианта был несколько иным – в герметичный фургон с надписью «Kaisers-Kaffe» («Кофе Кайзера») подавался чистый моноксид углерода (СО) из специальных баллонов.
Берга арестовали его коллеги по НКВД в рамках расследования по знаменитому «квартирному делу» Кунцевского райотдела НКВД. Сотрудники этого райотдела репрессировали советских граждан, чтобы заполучить их квартиры.

Исайю Берга уговаривали признать моральное разложение и «самоснабжение», обещая за это срок всего в три года. Позднее Берг описывал, как шло следствие:
«Тительман вызывал меня на допросы и уговаривал, чтобы я признался в злоупотреблениях. Говорил, что я воровал деньги, что я жулик, а не контрреволюционер. Закупал незаконно Заковскому мебель и т.д. Я категорически свою вину в присвоении денег отрицал, но Тительман мне говорил, что признавайся в этом и ты уедешь работать в лагеря, а то смотри, из тебя сделают троцкиста и тогда будешь отвечать за контрреволюционные дела».
В общем, Берг не согласился на 3 года заключения. Но во время следствия по «кунцевскому делу» с поста комиссара НКВД снимают Ежова, на его место приходит Берия. И начинается вал процессов над бывшими работниками НКВД, участвовавшими в репрессиях. Попал под этот каток и Берг. Ему переквалифицировали дело на участие в контрреволюционной троцкистской организации. В эту же «группу» включили и его следователя Тительмана. В феврале 1939 года Берг был расстрелян.Читайте также: Как кондовый антисемит Юдин спасся от расстрела
Сразу после смерти Сталина и ареста Берии, в июле 1953 году семья Берга была первый раз подала документы на реабилитацию своего изобретательного родича как жертвы сталинских репрессий. Это прошение стало в числе первых от семей работников НКВД. Семье тогда отказали – слишком свежи были в памяти следы «работы» Берга, и всплыли документы об изобретении им душегубки. Но родственники не унимались, второй раз прошение о реабилитации они подали в 1956 году. Дело стали неспешно рассматривать, и в итоге 6 июня 1962 года Исай Берг был посмертно реабилитирован как незаконно репрессированный по надуманному обвинению – в «контрреволюционном троцкизме».
В итоге изобретатель передвижной газовой камеры Исай Берг сегодня считается незаконно репрессированным политзаключённым, его дело размещено на странице Сахаровского центра.
По материалам Блога Толкователя.
___________
Настане такий час, коли один казатиме „Слава Україні!", а мільйони відповідатимуть „Героям слава!"
mob15a вне форума  

Ответить с цитированием Вверх
Старый 18.02.2017, 21:20   #1378
Почетный легион
 Аватар для Пан Коцький
IP:
Сообщений: 4,442
"Спасибок": 10,214
Очки репутации: 30,465
Мнения: 5611
Доп. информация
По умолчанию

Цитата:
Сообщение от @dymon67 Посмотреть сообщение
В Германии было две войны,в которых она воевала со всем миром.И ничего,загивает потихоньку
Обидві програла до речі.
___________
Ты можешь достичь добрым словом и пистолетом большего, чем просто добрым словом.
Пінгвін, котрий мріє літати.
Пан Коцький вне форума  
Сказавших "Спасибо!": 1 (показать список)
Ответить с цитированием Вверх
Старый 26.02.2017, 10:17   #1379
с чего-то очень далекого
 Аватар для Archer
IP:
Сообщений: 25,429
"Спасибок": 35,910
Очки репутации: 142,343
Мнения: 8308
Доп. информация
По умолчанию

СОВЕТСКИЙ КРЕМАТОРИЙ - ХАЙБАХ
С 1989 или 1990 года в советской прессе появились сообщения о том, что при депортации чеченцев в феврале 1944 года в ауле войсками НКВД было сожжено заживо и расстреляно мирное население — более 700 человек, которых было неудобно вывозить по узкой дороге.
Засекреченная трагедия 1944. Расследование геноцида в Хайбахе
Из рапорта начальника конвойных войск НКВД генерала Бочкова: "Товарищу Берии Л.П. Докладываю, что... всего принято для конвоирования и отправлено 180 эшелонов — по 65 вагонов в каждом, с общим количеством переселяемых 493 269 человек... Отправка эшелонов в пункты назначения началась 23.2.44 г. и закончена 20 марта...
Причинами смертности в пути являются: преклонный и ранний возраст переселяемых, вследствие чего отсутствовала необходимая сопротивляемость их организма изменившимся атмосферным и бытовым факторам".
«Населенного пункта Хайбах в Чечено-Ингушской АССР нет» В 1944 году в конюшне высокогорного аула Хайбах были заживо сожжены 705 человек Старики, женщины и дети высокогорного аула Хайбах не могли спуститься с гор и тем самым срывали планы депортации. О том, что с ними случилось потом, рассказывает руководитель поискового центра «Подвиг» Международного союза ветеранов войн и вооруженных сил, возглавивший в 1990 году чрезвычайную комиссию по расследованию геноцида в Хайбахе, Степан КАШУРКО.
— Почему именно вам было поручено возглавить чрезвычайную комиссию? — Накануне 20-летия Победы маршала Конева назначили председателем Центрального штаба Всесоюзного похода по дорогам войны. Я был капитан-лейтенантом ВМФ в запасе, журналистом. Считал себя учеником Сергея Сергеевича Смирнова, автора знаменитой «Брестской крепости». Коневу нужен был такой помощник, и он взял меня порученцем по особо важным делам розыска героев войны.
— В СССР эта трагедия была засекречена. Как вы узнали о ней? — След ее обнаружился на Украине, у города Новгорода-Северского. В половодье берег Десны обнажил останки кавалеристов в кавказских бурках. Разведчики 2-го гвардейского Кавказского кавалерийского корпуса погибли 12 марта 1943 года, выполняя в тылу врага особое задание генерала Рокоссовского. У одного из них в непромокаемом пакете были смертный медальон, фотокарточка, вырезка из армейской газеты и письмо матери в Хайбах. Это был командир взвода Бексултан Газоев. Сообщаю о герое на родину. Ответ из Грозного: «Населенного пункта Хайбах в Чечено-Ингушской АССР нет». Но в письме матери Газоев указал адрес: Хайбах, Галанчожский район, Начхоевский сельсовет. Я вылетел в Грозный.
«Дался вам этот Хайбах! — сказал мне Доку Завгаев, первый секретарь Грозненского обкома. — Ну, был до войны. А в войну не стало». Я настаивал: нужно найти родственников героя. Он долго уходил от разговора, но все же признал: «Люди сгорели при депортации». Как же так? Человек за родину жизнь положил, а его родных — сожгли? «Не кипятитесь! — осадил меня Завгаев. — Был указ Сталина. Об этой истории говорить и писать запрещено».
— И что вы сделали?
— Вернулся в Москву, чтобы найти архивные материалы. Документы специальной комиссии ЦК КПСС хранились у заведующего общим отделом ЦК. Пришлось обращаться к Горбачеву. Он дал разрешение. Я вновь приехал в Грозный — и в гостиницу потянулись люди. Умоляли не отступать: «На руках тебя понесем в Хайбах!» (Были взорваны все дороги в запретную зону.) Председатель чечено-ингушского Совмина Сергей Беков предложил создать чрезвычайную комиссию по расследованию геноцида в Хайбахе. Председателем избрали меня.
— Что вы увидели в Хайбахе?
— Родовую башню, обгоревшие столбы конюшни. И стариков-чеченцев — они добирались туда двое суток. Мы кинулись на пепелище. К ужасу, моя нога провалилась в грудную клетку сгоревшего человека. Кто-то закричал, что это его жена. Я с трудом высвободился из этого капкана. Очевидец сожжения Дзияудин Мальсагов (бывший замнаркома юстиции) рассказал плачущим старикам, что он пережил на этом месте 46 лет назад, когда его прикомандировали в помощь НКГБ. Людей прорвало. Говорили о сгоревших матерях, женах, отцах, дедах...
— Начало трагедии 1944 года известно — людей грузили в вагоны и отправляли в Казахстан.
— Да, но подробностей не знают. Части и подразделения НКГБ и НКВД расквартировали в республике под видом прибывших на отдых фронтовиков. Утром 23 февраля был передан радиосигнал «Пантера»: приступить к депортации всего населения. В шесть утра 150 тысяч оперработников НКГБ-НКВД и «СМЕРШ», солдат и офицеров войск НКВД ворвались в дома спящих людей (на каждого — по три мирных жителя). Везли на грузовиках до железной дороги, оттуда эшелоны из товарных и скотных вагонов помчались в степи Киргизии и Казахстана, оставляя на перронах тысячи незахороненных умерших. В 11 утра Берия телеграфировал Сталину: «Выселение проходит нормально. Заслуживающих внимания происшествий нет». Вечером Берия устроил в Грозном пир.
— Почему этих 705 человек не депортировали вместе со всеми? — Накануне был снегопад. С гор нельзя было спустить женщин с детьми, больных и стариков. Всех немощных согнали в Хайбах, в ту самую конюшню колхоза имени Берии. Конвоиры объявили: не хотите замерзнуть — утепляйте сарай. И люди соломой и сеном обкладывали стены, устилали пол. Начальник Галанчожского оперативного сектора доложил об успехах командующему операцией комиссару госбезопасности 3-го ранга генералу-майору Гвишиани. Спросил, что делать с детьми: просят есть. «Накормим всех!» — ответил генерал. В 11 утра на радиосвязь вышел Берия — и все решилось. Поджигатели побежали вокруг конюшни, Гвишиани скомандовал: «Огонь!» Ударили пулеметы... Вскоре пошел дождь, гася пламя, — но люди были мертвы...
— Все это вы узнали в Хайбахе?
— Да. Кроме Мальсагова, были еще очевидцы — наблюдали издалека и не смели вернуться. Помнили об этом всю жизнь и не верили, что преступников накажут. Мы составили акт обследования. Признали: уничтожение людей в Хайбахе — геноцид, виновников должно предать суду. Чеченцы просили привезти к ним Гвишиани, пусть посмотрит людям в глаза. Я пообещал выполнить просьбу.
Портрет генерала НКВД Гвишиани, который был сожжен на пепелище Хайбаха — Невероятно. Вы собирались пригласить Гвишиани в Хайбах? — Мы решили выкрасть его. С помощью Звиада Гамсахурдиа прибыли в роскошный дом. Но судьба уберегла палача от ответа — мы опоздали: разбитый параличом, он скончался. В Хайбах мы вернулись через три дня. Горцы сказали только: «Шакалу шакалья смерть!» Под дробь барабана мы сожгли на том месте, откуда он командовал: «Огонь!», его полутораметровый портрет.
— Что было дальше?
— Через неделю прокурор Урус-Мартановского района Руслан Цакаев возбудил уголовное дело ? 90610010. Cледствие тянулось три года. В конце концов расследование было поручено военной прокуратуре Грозненского гарнизона, затем передано в Ростов-на-Дону... Но довести его до конца так и не удалось, судебно-правовая оценка этого тягчайшего преступления так и не была дана, преступники остались неназванными и безнаказанными.


___________
Спасем озера от застройки. Группа
https://www.facebook.com/groups/OsokorkyWetlandPark/
Archer вне форума  

Ответить с цитированием Вверх
Старый 02.05.2017, 20:19   #1380
киянин
 Аватар для mob15a
IP:
Сообщений: 33,752
"Спасибок": 29,201
Очки репутации: 131,982
Мнения: 8308
Доп. информация
По умолчанию

Serguey Ehrlich
Хайкина отличалась особой жестокостью, принимала личное участие в расстрелах, пытках и ограблениях. Без суда и следствия расстреляла около 200 офицеров, пытавшихся через Унечу проехать на Украину. Документы на эмиграцию им не помогли.
Фрума Хайкина, вдова Николая Щорса
Похоронив мужа, она навсегда «похоронила» и свою фамилию, по которой её запомнили сотни эмигрантов, пытавшихся бежать из России в 1918 году
izbrannoe.com
___________
Настане такий час, коли один казатиме „Слава Україні!", а мільйони відповідатимуть „Героям слава!"
mob15a вне форума  
Сказавших "Спасибо!": 1 (показать список)
Ответить с цитированием Вверх

Ответ

Метки
9 мая, культ победы, культ перемоги, день победы

Опции темы
Опции просмотра

Ваши права в разделе

Смайлы Вкл.
[IMG] код Вкл.
HTML код Выкл.
Trackbacks are Выкл.
Pingbacks are Выкл.
Refbacks are Выкл.

Похожие темы
Тема Автор Раздел Ответов Последнее сообщение
К вопросу о численности "жертв коммунизма" в СССР. ad lib Исторический форум 10 05.09.2020 11:57
Почему у коммунизма не было своего Нюрнберга? лесана Исторический форум 122 05.09.2020 10:08
"Зловещие мертвецы: Черная книга" 2013 KievKinoman Кино и ТВ 2 21.04.2014 09:55


Часовой пояс GMT +3, время: 03:22.


Работает на vBulletin® Версия форума 3.х.х. Copyright ©2000 - 2009, Jelsoft Enterprises Ltd.

© ForumKiev.com 2007 - 2020